ERASMUS10

EMA BioS Poster A0 v61

 

 

Newsletter

Δράσεις ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης του έργου WEMIN

Γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες

που ξαναρχίζουν τη ζωή τους στην Αθήνα

συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης

του έργου WEMIN

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δράση ενδυνάμωσης των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών που συμμετέχουν στο έργο WEMIN, το οποίο συντονίζεται από την Ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με την Ολυμπιακή Εκπαιδευτική και Συμβουλευτική ΕΠΕ ως φορέα-εταίρο στην Ελλάδα. Η δράση ενδυνάμωσης έλαβε χώρα στο 104ο Δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων, σε αίθουσα που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων (πρόκειται για πρωτοβουλία με ιδρυτικό δωρητή το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», συντονισμό από το «Athens Partnership» και υποστηρικτή δράσεων το «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση»). Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά το Δήμο Αθηναίων για την υποστήριξη αυτή.

WEMIN PH

Αναλυτικότερα, οι δεκα-τέσσερις γυναίκες που συμμετείχαν στις συνεδρίες ενδυνάμωσης είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν και να εφαρμόσουν  πρακτικές σχετικά με το πώς να συστήνονται και να παρουσιάζονται στον συνομιλητή τους, παραθέτοντας βασικά στοιχεία για τον εαυτό τους, καθώς και το πώς να αποδελτιώνουν αγγελίες εργασίας κατανοώντας το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται σχετικά με επαγγέλματα, δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις. Με βάση τα παραπάνω είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην αξιολόγηση των αγγελιών σε σχέση κάθε φορά με το εκάστοτε προσωπικό προφίλ. Έμφαση δόθηκε στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος με τη χρήση του εργαλείου Εuropass cv, καθώς και στην οργάνωση συνοδευτικού επαγγελματικού φακέλου.

 

Επιπλέον, οι συνεδρίες ενδυνάμωσης επικεντρώθηκαν στις διαδικασίες έκδοσης ή/και ανανέωσης σημαντικών εγγράφων νομιμοποίησης και στην παροχή πληροφοριών σχετικά με νομικά ζητήματα για το άσυλο, την καταπολέμηση των διακρίσεων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω ζητήματα προσεγγίστηκαν κυρίως μέσω του προφορικού λόγου, με απώτερο στόχο και την εξάσκηση των εκπαιδευομένων στην χρήση της ελληνικής γλώσσας. Η όλη δράση ενδυνάμωσης ήταν επιτυχής και οι συμμετέχουσες εξέφρασαν την επιθυμία να επεκταθεί.

 

Παράλληλα, ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης του έργου WEMIN έχει ήδη ξεκινήσει από 17 Μαΐου και  υλοποιείται σε χώρο εντός της Ανοικτής Δομής Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων Διεθνή Προστασία στον Ελαιώνα Αττικής. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη ειδικού ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού με χρήση  βίντεο (2d animation) και με θέμα την αναπαραγωγική και  σεξουαλική υγεία των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών. Η επιλογή της εν λόγω θεματικής πραγματοποιήθηκε με βάση τις ανάγκες της πλειοψηφίας των γυναικών του έργου WEMIN στην Αθήνα.

 

Οι συμμετέχουσες εξέφρασαν πολύ θετική γνώμη για τις δράσεις του έργου WEMIN. Στην παρούσα φάση, αναμένουν τα επικείμενα καλλιτεχνικά εργαστήρια και μέσω συμμετοχικής διαδικασίας οι ωφελούμενες συμβάλουν στο σχεδιασμό τους. Το πρώτο εργαστήριο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί τον Ιούνιο 2019.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο “WEMIN: Migrant Women Empowerment and Integration”, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  www.wemin-project.eu / Follow #WEMIN

Μπορείτε να λάβετε πρόσθετες πληροφορίες μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος σε info@daissy.eap.gr και olykek@olympiakokek.gr.

 

EU  AMIF

imageedit 1 5853377420 logoETE 0 P4ALL Sesba Logo Colour DIVINA logo f WEMIN r2v logo 2 SENDING

MILE Bios Logo  REFORM SEASONREADY